„Holocrația”. Cum funcționează o companie care nu are șefi

Holocrația. Cum funcționează o companie care nu are șefi
Publicat: 07/08/2013, 20:02
Actualizat: 08/01/2020, 21:21

„Holocracy” – un termen în limba engleză în mare parte necunoscut în România. Este vorba de o structură organizațională care nu implică manageri. Modelul se bucură de succes în SUA, Germania sau Franța, în special în cadrul startup-urilor tehnologice. Aceste organizații sunt compuse din unități autonome, care conclucrează pentru a se atinge obiectivele entității. O astfel de companie este Medium, fondată de Ev Williams, unul dintre co-fondatorii Twitter. Medium oferă un serviciu foarte simplu pe care oricine poate scrie povești scurte. Nu există widget-uri, meniuri sau setări. Totul se rezumă la text și imagini, iar opțiunile de formatare sunt minime, scopul fiind ca articolele să poată fi citite cu ușurință de pe orice dispozitiv. Autorii colaborează pe platformă și primesc feedback de la cititori.

De ce a decis Ev Williams să adopte structura organizațională de care scriam mai sus? Cum s-a ajuns aici explică unul dintre foștii manageri de la Twitter, Jason Stirman (foto), care lucrează acum pentru Medium. El spune că la Twitter a fost întodeauna dificil să facă echilibristică între funcția de manager și calitatea de prieten al celor din subordinea sa. Stirman spune că organizațiile care folosesc modelul clasic de management, vertical, tratează angajații ca pe resurse – de aceea se și numesc departamentele de Resurse Umane așa. Companiile încearcă să obțină cât mai mult de la aceste resurse. „Când mă gândesc la resurse, mă gândesc la gaze naturale și minele de cărbune. Să te gândești la viața unei persoane așa este dezumanizant”, a declarat Stirman la rubrica de recenzii a companiei de investiții First Round Capital.

La Twitter, Jason s-a gândit să facă un experiment. A chemat fiecare om din echipa sa la o discuție față în față și, în loc să vorbească despre rapoarte și realizări, au discutat despre viața acestuia – ce îl frământă, cum se simte la serviciu, ce probleme are. La scurt timp, „productivitatea a urcat la cer”, spune Stirman. Toate problemele „parcă s-au dizolvat”.

Sub influența lui Stirman, Williams a ales acum circa un an ca model organizațional pentru noua sa companie, Medium, modelul Holocracy. Iată care sunt principalele sale caracteristici: nu există manageri; când o sarcină este prea mare pentru un angajat mai este angajată o persoană care să facă același lucru; sunt identificate problemele oamenilor și se încearcă rezolvarea acestora; se evită ajungerea la consensuri; sunt eliminați factorii exteriori care îi îngrijorează pe oameni astfel încât aceștia să se poată concentra pe munca lor.

Deși nu există o ierarhie a angajaților, există o ierarhie a unităților autonomie, numite cercuri la Medium. De exemplu, cercul Product Development este cel care orientează compania într-o direcție sau alta, în funcție de rezultatele primite de la alte cercuri, aflate mai jos în ierarhie.

În această structură, Stirman este Word Master și membru al cercului People Operations. El nu ordonă nimănui, ci doar dă undă verde sau oprește anumite propuneri, cum sunt de exemplu cele legate de punctuația folosită pe platformă. Ev Williams, fondatorul Medium, are rolul de Product Strategy. El le dă undă verde noilor servicii sau le stopează. Însă chiar dacă o idee a primit undă verde de la Williams, cercul care decide dacă va fi implementată sau nu este Product Development. Mai simplu, la Medium fiecare angajat are autoritate asupra domeniului de care se ocupă, însă deciziile mari sunt luate de mai multe persoane.

Această mentalitate ne duce cu gândul la modul de organizare al coloniilor de albine. Potrivit lui Dr. Michael O’Malley, consultant pe resurse umane și apicultor pasionat, la albine luarea deciziilor este descentralizata. „Fiecare albină ia propriile decizii în funcție de ce percepe și vede în jurul său. Astfel, o singură albină nu poate lua o decizie care să condamne la dispariție tot grupul”, a scris el într-un material publicat în Harvard Business Review.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Bani, spirite malefice și sex: „Profetul apocalipsei”, care și-a ucis soția și pe cei doi...
Vești crunte despre prințesa Kate Middleton. Soția Prințului William „nu va mai fi niciodată ca...
Adrian Mititelu Jr, jefuit în vacanța din Mykonos! Hoții i-au spart vila de lux
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47...
Prima condamnare după Legea Anastasia: Ce pedeapsă a primit un șofer beat care a omorât...
Întâlnire secretă în parc cu ceas de 620,000 € la mână! Două familii bogate și...
Celebra actriță, diagnosticată cu CANCER MAMAR. E devastată după reconstrucția mamară. „Sunt în viață și...
O crimă a cutremurat Bistrița-Năsăud. Fiu ucis cu bestialitate de tată, după o beție: "Era...
Detalii șocante despre tinerii stropiți cu acid! Băiatul era urmărit: Am găsit roata...
Lactatele expirate, preferatele nutriționistul Mihaela Bilic: „Confirm că le mănânc expirate și le cumpăr din...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
Dacia Duster 2024 este regele SUV-urilor IEFTINE! Test drive în România - VIDEO
Ce relaţie va fi între Moscova şi Washington după alegerile prezidenţiale din SUA? Vladimir Putin...
Care e cea mai BOGATĂ țară din lume? Cei mai mulți CRED GREȘIT
10 ani fără permis auto. Legea care bagă șoferii la închisoare garantat
Cum îți dai seama că ai telefonul ascultat. Semnul care te scapă de îndoială
Cine a prins buchetul de mireasă la nunta Oanei Moșneagu cu Vlad Gherman. Care a...
Ce este monstrul apărut pe o plajă din Singapore. Turiștii au luat-o la fugă îngroziți
Antoni vrea să o asigure pe Rebecca de faptul că nu mai are niciun gând...
Dana Roba, replică acidă la adresa celor care au îndrăznit să o critice pentru titlul...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Circumcizia poate preveni infecția cu HIV
×